Δημήτρης Βιτάλης: Και τα μυαλά στις… πόρτες!

Δημήτρης Βιτάλης: Και τα μυαλά στις… πόρτες!

vitalisΚΕΙΜΕΝO: SOLOUP

Ο Δημήτρης Βιτάλης είναι μια ιδιαίτερη φιγούρα δημιουργού κόμικς. Ιδιαίτερη και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ένας από τους χαρακτηριστικότερους σκιτσογράφους της γενιάς του 80, που συνεχίζει όμως να δηλώνει το παρόν, με τις εξαιρετικές ιστορίες του. Χιούμορ και χρώμα και φευγιό με τρεις κουβέντες η δουλειά του. Κουβέντες που έτσι κι αλλιώς αποφεύγει κι ο ίδιος να τις κάνει για τα σκίτσα του. Στα αυτό-βιογραφικά του σημειώματα συνήθως ξεφεύγει… δια της ευφάνταστης υπερβολής. Ας πούμε λοιπόν εμείς μερικές κουβεντούλες παραπάνω.
Καθόλου ασυνήθιστο για σκιτσογράφο, αυτό που σπούδασε και που ήταν η… οδοντοτεχνική, δεν είχε καμιά εφαρμοσμένη ή εφαρμόσιμη εφαρμογή στα ανεφάρμοστα όνειρά του. Αναζήτησε λοιπόν «πόρτες» για να βγει σε άλλα χωράφια. Αναζήτησε και αναζητεί. Ζωγραφίζει, κάνει κατασκευές και μάσκες, γράφει στοίχους και παίζει ντραμς στο συγκρότημα «Χορός των πνευμάτων», ενίοτε αράζει την αρίδα του σε γνωστό νησί του Αιγαίου που αρχίζει και τελειώνει σε Α και άλλα πολλά που δεν θα έπρεπε να μας αφορούν. Την πόρτα στα κόμικς την χτύπησε στο «Παραπέντε» το 1987. Μια δημιουργική συνεργασία που κράτησε μέχρι και το άδοξο κλείσιμο του περιοδικού. Το 1988 λοιπόν, ξεκινά εκεί τις δυο (από τις τρεις) σειρές αυτοτελών κόμικς του. Τις «Πόρτες» στο «Παραπέντε» και τον «Νόβα» στο «Mικρό Παραπέντε». Οι «Πόρτες» δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο ήρωα και λειτουργούν ως… χωροχρονικά «παράθυρα». Ως φανταστικές δίοδοι και περάσματα των ηρώων σε εντελώς άσχετες από τις δικές τους καταστάσεις. Περάσματα που λειτουργούν σεναριακά και ως αφορμές για τις χιουμοριστικές ανατροπές του τέλους. Διέξοδοι αλλά και αδιέξοδα ταυτοχρόνως.
Ο «Νόβα» πάλι είναι μια σειρά που στηρίζεται στον ομώνυμο ήρωα «μιας μελλοντικής εποχής, κάτοχο ενός μυρωδάτου κρεμμυδιού που επιθυμεί να το ανταλλάξει με παγωτό σιλικόνης ή πολυουρεθάνης ή ό,τι μπορεί να θυμίζει χειμερινές διακοπές στην Ανταρκτική…». Η χαρακτηριστική περιγραφή που μόλις διαβάσατε, έχει γραφτεί φυσικά απ τον ίδιο τον δημιουργό, ως εισαγωγή της σειράς. («Μικρό Παραπέντε», τεύχος 24, Μάιος – Ιούνιος 88, Δρχ 280!) Οι ιστορίες του «Νόβα» τοποθετούνται κι αυτές θεματολογικά σε ένα χωροχρονικό περιβάλλον…

Δεν έχει μόνο δυο «Πόρτες» η ζωή.
vitalis_portes«Πόρτες» και Δημήτρης Βιτάλης από τις εκδόσεις «9η Διάσταση»

Ευτυχώς πια, βγαίνουν αρκετά κόμικς άλμπουμ. Και ξένων και Ελλήνων. Η δημοσίευση όμως των κόμικς μιας «παλιάς» αλλά διαχρονικής καραβάνας όπως είναι ο Βιτάλης, αποτελεί κατά την ταπεινή μου άποψη, είδηση. Για το ποιος και τι είναι ο Δημήτρης, οι περισσότεροι φίλοι των κόμικς φαντάζομαι δεν χρειάζονται συστάσεις. Αλλά και όσοι χρειάζονται, για να μην πλατειάζουμε εδώ, μπορείτε να ανατρέξετε στο ηλεκτρονικό «ΖΑΠ- ινκ» στο αφιέρωμα που του είχαμε κάνει πριν αρκετά τεύχη του ΩΣ3. Ένας καταπληκτικός κομίστας με τρελές ιστορίες και εξαιρετικά χρώματα τόσο όταν τα δουλεύει ηλεκτρονικά, όσο και όταν τα …πινελώνει με υδατοχρώματα. (Για τα δεύτερα μάλιστα θα ήθελα να συμπληρώνω ότι τα θεωρώ στην κυριολεξία, έργα τέχνης.)
Οι «Πόρτες» είναι παλιά ιστορία. Ξεκίνησαν το 1988 στο περιοδικό «Παρά Πέντε» όπου και συνεχίστηκαν μέχρι το 1990. Μετά από μια παύση αρκετών χρόνων, συνεχίστηκαν να δημοσιεύονται κατά καιρούς (όποτε δηλαδή άνοιγε καμιά πόρτα στα κέφια του Δημήτρη),στα περιοδικά «Βαβέλ» και «9» της Ελευθεροτυπίας, από το 1998 μέχρι και το 2006. Η δημοσίευση του συγκεκριμένου άλμπουμ όμως, δεν προεξοφλεί απαραίτητα ότι η σειρά έχει κλείσει τον κύκλο της.
Αυτές λοιπόν τις ιστορίες αλλά και γενικότερα τη δουλειά του Δημήτρη, αγάπησαν μεταξύ πολλών αναγνωστών και τα παιδιά της ICONOTOPIA (κοινώς η Εύη Σαμπανίκου ο Αβραάμ Κάουα, ο Πάνος Κρητικός και η Μυρτώ Τσελέντη). Αφού λοιπόν στρίμωξαν στα σφηνάκια τον Βιτάλη, τον έπεισαν να τα δημοσιεύσει. Ο ρόλος όμως της ομάδας του πανεπιστημίου (Αιγαίου) της Μυτιλήνης, δεν σταματάει εκεί. Είναι άμεσοι συνεργοί της σημαντικής αυτής έκδοσης αλλά και υποστηρικτές της μιας κι ετοιμάζουν ένα κύκλο εκδηλώσεων και μιας έκθεσης πρωτότυπων του Βιτάλη στη Μυτιλήνη τους προσεχείς μήνες.
Το βιβλίο προλογίζει η Εύη Σαμπανίκου (επίκουρος καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο ΤΠΤΕ) με ένα μεστό κείμενο για την δουλειά του σκιτσογράφου και αρκετή σχετική βιβλιογραφία. Τις εκδόσεις «9η διάσταση» που ανέλαβε αυτήν την αξιέπαινη πρωτοβουλία, υπογράφουν ως υπεύθυνοι ο Πάνος Κρητικός και ο Νίκος Δαλαμπύρας. Όχι μόνο …θεωρίες δηλαδή, αλλά και πράξη. Παραδόξως, οι «Πόρτες» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ του Βιτάλη (αν εξαιρέσουμε το «Χαρούμενο κάθαρμα» του Τσιφώρου σε κείμενα Πλατή).Ολόψυχα σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης και φυσικά στον δημιουργό, καλή επιτυχία!

Leave a Comment

Name (required)
Email (required)
Comment (required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>